Zone 3: Mijas Costa: El Chaparral / La Cala de Mijas/ Riviera del Sol / Calahonda

Deze zone is niet meer dan 30 minuten gelegen van het vliegveld van Malaga.  Deze zone is te bereiken via buslijnen of een taxi / bus vanaf het treinstation in Fuengirola.

De verzamelnaam voor deze regio is Mijas Costa, de kuststreek behorende tot het pittoreske witte bergdorpje Mijas.

De twee grote urbanisaties, Sitio de Calahonda en Riviera del Sol zijn  2 locaties die eigenlijk 2 grote dorpen vormen en beschikken over alle voorzieningen zoals commerciële centra, supermarkten, golfbanen, sportcentra, bars en restaurants voor elke dag. Veel Britse en andere buitenlandse inwoners wonen hier permanent en in de zomer is het ook erg populair bij vakantiegangers die verblijven in hotels en gehuurde woningen. Vanwege het grote aantal Engelssprekende inwoners en bezoekers, is het gemakkelijk om Engelse medische centra te vinden en de meeste mensen spreken Engels .

La Cala de Mijas is van oorsprong een pittoresk vissersdorp en heeft tot op vandaag nog steeds een charmant dorpskern. Ideale en populaire locatie omdat het volledig vlak is en alles te voet of per fiets kan gebeuren.

El Chaparral / La Cala de Mijas/ Riviera del Sol / Calahonda

Mijas Costa beslaat 12 kilometer en omvat El Chaparral, La Cala, El Bombo, Riviera del Sol, Torrenueva en Calahonda, respectievelijk van Oost naar West. Het gebied is een groot toeristisch knooppunt vanwege de commerciële centra, supermarkten, golfbanen, sportcentra, bars en restaurants. De stranden zijn verbonden door de Senda Litoral een wandelpad langs de zee. 

Er zijn een aantal restaurants in La Cala de Mijas en  Mijas Costa, met een spectaculair uitzicht op de zee vanaf de eettafel. Verwacht goede, verse vis en zeevruchten, evenals heerlijke tapasgerechten terwijl u op een terras zit te genieten van de frisse zeewind. Door het aantal engelse residenten kunt u hier ook veel goede Indiase restaurants vinden zoals Masala en Sai Indian. Een aanrader voor vis en zeevruchten is La Kala Beach met prachtig uitzicht over de baai van La cala de Mijas en typische spanische gerechten kunt u vinden in Venta el Jinete. El Oceano Hotel & Restaurant , MaxBeach en Olivia's zijn modern en trendy bars/restaurants en hebben ook op bepaalde dagen live entertainment. In deze zone heeft u meer dan genoeg keus om heerlijk te dineren in elke wereldkeuken of budget.

Er is een waterpark op zee, Costa water park en naast de jaarlijkse feria, de wekelijkse markten kunt u een dag naar Mijas Pueblo en zelf chocolade maken in Mayan Monkey Mijas, ’s werelds kleinste chocoladefabriek, erg populair omdat ze workshops organiseren voor kinderen en volwassenen. Deze zone is vooral gericht op het strandleven en golf.

Op een berghelling op 400 meter boven de zeespiegel  en ongeveer 10 km van de kust vindt u het pittoreske witte bergdorp Mijas Pueblo. Vanuit de "mirador" uitkijkpunt in Mijas Pueblo heeft u een indrukwekkend zicht over de gehele kust. Het historische centrum van Mijas Pueblo heeft een typische andalusische architectuur: kleine smalle straatjes met witgekalkte huisjes waar overal bars, restaurants, bodega's  en souvenirwinkels met handgemaakte keramiek, leren artikelen en traditionele Spaanse sieraden zijn gehuisvest. Bezienswaardigheden zijn Plaza de la Constitución, kapelletje van de Virgen de la Peña (Maagd van de Rots),The Church of the Immaculate Conception, Miniatuur Museum, Etnografisch Museum, stierenvechtersarena en uiteraard het panoramisch uitzicht over Mijas Costa en Fuengirola.

De urbanisaties in deze zone zijn eigenlijk gebouwd rondom de golfbanen. In mijas costa is er de sterkste concentratie aan Golfbanen per vierkante km. Zo is er:  Miraflores Golf (18 Holes), El Chaparral Golf (18 holes),Santana Golf (18 Holes), Calanova Golf (18 holes),  Cerrado de Aguila Golf (9 holes) , La Noria (9 holes) en La Cala Golf en resort met 3 x 18 Holes Golfbanen! Bent u een liefhebber van golf of op zoek naar een goede verhuurwoning dichtbij golfcomplex dan is deze regio een absolute aanrader. De golfbanen hebben allen een clubhouse met restaurant.