Wat zijn de woningmarkt ontwikkelingen voor Spanje in 2019?

Gepubliceerd op 17 mei 2019 om 10:22

De woningmarkt aan de Costa del Sol is nog steeds groeiende. Door het aangename klimaat en de mooie omgeving blijft het voor investeerders een aantrekkelijke omgeving om een woning aan te kopen.De buitenlandse kopers zijn goed voor 34% van de transacties in de provincie Malaga

Er zijn veel nieuwbouwprojecten en ontwikkelaar Taylor Wimpey Espana heeft bijvoorbeeld 6 nieuwe projecten gestart dit jaar.


De grootste stad is Malaga, de op vijf na grootste stad van Spanje met 570.000 inwoners. In 2017 ontving de internationale luchthaven 9,3 miljoen passagiers bij aankomst (+ 12% in vergelijking met 2016, de grootste groei van de belangrijkste Spaanse luchthavens), waarvan 8,1 miljoen uit het buitenland en 37% van de Britse, 10% Duitse, 7% Nederlandse, 7 % Frans, 5% Belgisch en 3% Zwitsers.


Voor verhuurinkomsten is een woning aankopen aan de Costa del Sol absoluut een goede motivatie. De laatste jaren zijn het aantal vakantiegangers in deze regio stijgende.
De prijzen in de regio zijn nogal verschillend.


Marbella, 60 km ten westen van Malaga, is de badplaats waar vastgoedprijzen de hoogste zijn aan de Spaanse kust samen met Barcelona en Ibiza.
De gemiddelde vastgoedprijzen aan de Costa del Sol bedragen € 2240 / m2.


Van oost naar west variëren de prijzen echter behoorlijk:
⦁ Malaga € 2120 / m2
⦁ Torremolinos / Benalmadena € 2050 / m2
⦁ Mijas - Fuengirola € 2110 / m2
⦁ Marbella € 3070 / m2
⦁ San Pedro / Cancelada € 2550 / m2
⦁ Estepona / Bahia Dorada: € 2050 € / m2

In het kort per regio de huidige trends en ontwikkelingen.


Sotogrande
Het aantal herverkopen in deze zone neemt toe. Met name onder de senior huizenbezitters. Er zijn wat nieuwbouwprojecten maar niet veel.
Er zijn maar weinig kopers of verkopers in Gibraltar die wachten om te zien hoe de Brexit zal verlopen.


Casares en Manilva
De infrastructuur van deze zone wordt steeds beter en de ontwikkeling van het ziekenhuis in Estepona is een nieuwe stimulans.
Sabinillas is de afgelopen drie jaar sterk verbeterd, met nieuwe projecten en met name oudere urabnisaties die nu volledig zijn afgebouwd en gemoderniseerd. De prijzen voor nieuwe producten liggen hoger dan de huidige herverkoopmarkt.
Kopers in deze regio zijn met name van Belgische, Scandinavische en Duitse origine. Er is wel groeiende interesse van de Franse kopers.
Wat de Britten betreft, zijn zowel verkopers als kopers aarzelend, in afwachting van wat er gebeurt met de Brexit en wisselkoersen.
Estepona
Er is genoeg activiteit in deze zone. Waar vorig jaar het met name Zweedse kopers waren is dit met 20% gedaald waarschijnlijk door de waardevermindering van de kronen.
Er is grote belangstelling voor nieuwbouw, met Scandanavische kopers die op zoek zijn naar winterwoningen die in de zomer kunnen worden verhuurd. Die verhuur is belangrijk om de kosten te dekken. Estepona is trending en een booming locatie aan de Costa del Sol.
In deze zone vindt u de meeste nieuwbouwprojecten.
Marbella en Benahavis
In het duurdere woningsegment is er een goede vraag van lokale en internationale ontwikkelaars.
Er is weinig extra aarzeling door de Belgische en Scandinavische kopers, maar de Britten spelen ongetwijfeld het Brexit-wachtspel.
De stedenbouwkundige situatie in Marbella verbetert en het stadhuis neemt snellere beslissingen, wat de ontwikkeling ten goede zal komen.
Mijas, Fuengirola en Benalmádena
Veel Scandinaviërs kopen in de regio hun 2de huis terwijl veel Britten verkopen. Er zijn een aantal nieuwbouwprojecten met name in de regio van La Cala de Mijas.