Hoe verloopt de aankoop van een woning aan de Costa del Sol in Spanje: aankoopproces

Gepubliceerd op 30 mei 2019 om 09:59

Stap 1: Reserveringsvoorschot

Zodra u de perfecte woning heeft gevonden, is de eerste stap een borg vast te leggen bij de makelaar of uw advocaat. Dit bedrag is meestal rond de 6000€ en hiervoor dient een 'reserveringsdocument' ondertekend te worden door u, door de verkoper en door de makelaar of advocaat. In het document staat vermeld dat de drie partijen akkoord gaan met de afgesproken verkoopprijs en de tijdsduur van de transactie tot het tekenen bij notaris. Vanaf het moment dat dit reservering document is getekend door alle partijen wordt de woning van de markt gehaald en is niet langer "te koop".

Stap 2: Privé Contract / Voorlopig Koopcontract/Compromis

Ongeveer 2-3 weken nadat de borg betaald is, wordt een tweede koopcontract (compromis) opgesteld en ondertekend door beide partijen, de koper en de verkoper en vindt de betaling van een tweede voorschot plaats. Deze betaling wordt bepaald per type aankoop; voor tweedehandsverkopen is dit 10% van de aankoopprijs en voor nieuwbouw kan dit variëren en wordt het bepaald door de projectontwikkelaar.

Dit 'privé-contract' ofwel de compromis, is vergelijkbaar met het eerste reserverings-document met het verschil dat in dit document alle voorwaarden en condities van de aankoop vastgelegd worden en goedgekeurd dienen te worden door beide partijen, koper en verkoper. Dit is de eerste juridische fase en begeleiding van een advocaat (Abogado) wordt hierin sterk geadviseerd.

Uw advocaat zal een volledig 'woning onderzoek' (due diligence) uitvoeren om uit te zoeken welke schulden, belastingen en andere schulden resten op het pand. In Spanje worden alle belastingslasten, gemeenschappelijke kosten of nutsvoorziening achterstanden enz. aan de woning gehecht en niet aan de eigenaar. Vandaar dat deze 'achterstanden/schulden' overdraagbaar zijn naar de nieuwe eigenaar. Om deze reden is het zeer belangrijk dat dit zorgvuldig wordt uitgezocht door een advocaat om financiële 'verrassingen' voor u te voorkomen. (zie ook artikel welke kosten gaan gepaard met de aankoop van een eigendom aan de Costa del Sol, Spanje).

Noodzakelijke punten die uw advocaat zal onderzoeken in dit 'woning onderzoek' zijn o.a 'Nota Simple' (misschien wel het belangrijkste document tijdens een aankoop in Spanje, dit document bevat alle gegevens met betrekking tot de eigendom vanaf de eerste dag), IBI (onroerende voorheffing), gemeenschapskosten, aanwezigheid van een energieprestatiecertificaat (nu wettelijk verplicht bij de verkoop van een woning), en openstaande rekeningen van nutsbedrijven.

Stap 3: Notariële akte

De aankoop wordt formeel afgesloten en voltooid wanneer de eigendomsakte wordt getekend bij Notaris. De datum voor tekenen van de notariële akte wordt overeengekomen tussen koper en verkoper maar standaard is dit binnen de 3 maand na reservering. 

Op dat moment wordt het resterende saldo betaald en het eigendomsrecht overgeschreven op naam van de koper. De eigendomsakte moet vermelden dat het pand vrij van heffingen en lasten is verkocht.

 

* dit zijn de stappen voor de aankoop van een woning/eigendom aan de Costa del Sol. Aan de Costa blance of andere regio's kunnen deze verschillen.